Biodanza

Biodanza betekent letterlijk “Dans van het Leven” en is in de jaren ’60 van de vorige eeuw ontwikkeld door Rolando Toro Araneda (1924-2010), kunstenaar en professor in de psychologie en medische antropologie. Het systeem wat hij heeft ontwikkeld, werkt met een combinatie van muziek, beweging en groepsdynamiek.

Muziek en dans zijn van oudsher manieren om emoties in uit te drukken. Muziek raakt ons, zet ons in beweging. De oefeningen in Biodanza nodigen je uit om het moment van nu te beleven. Het moment van nu te dansen, met alles wat er is. Je danst afwisselend alleen, met zijn twee├źn, in groepjes en met de hele groep.

Biodanza gaat bovenal om contact, om (weer) te voelen wie je in essentie bent en daar uitdrukking aan te geven. Niet alleen in de dans, maar ook in je leven.

De dansen werken gunstig op je gezondheid, ze vergroten de weerstand en vitaliteit. Tegelijkertijd hebben ze een diep ontspannende werking op het lichaam, zodat stress en spanningen afnemen. Vreugde en genieten komen hiervoor in de plaats. Je gaat je vrijer voelen in jouw lichaam en het gevoel van eigenwaarde neemt toe.

Biodanza is geschikt voor jong en oud. Een goede conditie is niet vereist, noch ervaring met dans. Het gaat niet over het maken van danspasjes, maar juist om via jouw dans uitdrukking te geven aan jouw unieke identiteit.